5 اصل کلیدی در جر و بحث سازنده

برای همه ما پیش‌آمده است که با دوستان، همکاران، همسر و یا دیگر اعضای خانواده خود بحث کنیم.

وقتی افراد در مورد موضوعی اختلاف‌نظر دارند و یا اینکه به خاطر وجود ویژگی‌های خاص روحی و روانی هرکدام موضوعی را به نحو متفاوت بیان می‌کنند، ممکن است به خاطر عدم درک یکدیگر و نبود شناخت کافی از خواسته‌ها و واکنش‌های هم دچار اختلاف و یا بحث و مشاجره شوند. واکنش شما در این گونه مواقع چیست؟ آیا از جروبحث فرار می کنید یا ادامه می دهید تا برنده این میدان باشید؟


پنج اصل کلیدی در جر و بحث سازنده چیست؟


برای همه ما پیش‌آمده است که با دوستان، همکاران، همسر و یا دیگر اعضای خانواده خود بحث کنیم.

وقتی افراد در مورد موضوعی اختلاف‌نظر دارند و یا اینکه به خاطر وجود ویژگی‌های خاص روحی و روانی هرکدام موضوعی را به نحو متفاوت بیان می‌کنند، ممکن است به خاطر عدم درک یکدیگر و نبود شناخت کافی از خواسته‌ها و واکنش‌های هم دچار اختلاف و یا بحث و مشاجره شوند.

واکنش شما در این گونه مواقع چیست؟ آیا از جروبحث فرار می کنید یا ادامه می دهید تا برنده این میدان باشید؟

بعضی از افراد تمایل دارند در چنین مواقعی بحث نکنند وعده‌ای دیگر وقتی بحث می‌کنند دچار تنش و اضطراب و یا احساسات منفی چون خشم و نارضایتی می‌شوند و اگر نتوانستند به نتیجه دلخواه برسند اغلب میل دارند دیگر بحث نکنند. شما از کدام دسته هستید؟ بعد از جر و بحث احساس برد دارید یا باخت؟

درواقع بیشتر افراد بحث را امری ناگوار و نامطلوب می‌پندارند که می‌تواند به روحیات و احساسات آن‌ها لطمه می‌زند و درنتیجه از بحث کردن امتناع می‌کنند؛ اما صدمات این کار بدتر از خود بحث کردن است زیرا باعث می‌شود افراد از بیان نظرات، سلایق و دیدگاه‌هایشان خودداری کنند و به‌مرور زمان روابط آن‌ها به سردی بگراید و کارایی لازم را نداشته باشد؛ اما دیگر وقت آن رسیده است که به جای امتناع از بحث کردن راه‌هایی پیدا کنیم تا روابط کارآمدی داشته باشیم.



1- از بحث کردن نترسید.

بیشتر ما وقتی با بحث یا عدم توافق حاصل از ترس و نگرانی مواجه می‌شویم، آشفته و مضطرب می‌شویم.

بحث کردن چیزی کاملاً طبیعی و بخشی از زندگی ما انسان‌هاست. شما که غارنشین نیستید، پس تفاوت نظرات و مخالفت امری غیرقابل‌اجتناب است.

باید به‌آرامی وارد بحث شوید و نظر و عقیده خود را بیان نمایید. درواقع بحث کردن راهی برای یادگیری و شفاف دیدن است. شما با ایجاد بحثی سالم به خود و دیگران فرصت شناخت و رشد و پیشرفت می‌دهید.


2- وقتی بحث می‌کنید از واژه‌های بردوباخت استفاده نکنید در عوض برای حل مشکلات راهی پیدا کنید.

ممکن است باکسی در مورد موضوعی اختلاف داشته باشید و بحث کنید و درنهایت متوجه شوید که یکی از شما یا طرف مقابل مجبور است نظر طرف مقابل را بپذیرد.

در این هنگام نباید از آن تعبیر به بردن یا باختن در بحث کنید و اثرگذاری را به برد و پذیرش را به باخت تعبیر کنید. زندگی میدان جنگ نیست.

افرادی که بحث می‌کنند دشمن شما نیستند، بلکه کسانی هستند که با آن‌ها هدف‌های مشابه یا مرتبط به هم زیادی دارید و تنها در چند جنبه ممکن است اختلاف داشته باشید.

پس بجای اینکه به فکر ختم قائله و یا شکست دیگری و یا پیروزی خود باشید به هدایت انرژی به سمت یک هدف مشترک بیندیشید. فراموش نکنید بحث و مجادله بخشی از ماهیت ماست.

گروه‌ها، انجمن‌ها و یا جوامعی هستند که باهم دست همکاری می‌دهند و اهداف مشترک برایشان عوامل متحد کننده عالی و بزرگی هستند.

در یک رابطه چه در مقیاس کوچک و چه در مقیاس بزرگ وقتی طرف مقابل احساس کند که به یافتن راه‌حل علاقه‌مند هستید، اعتماد او بیشتر می‌شود و موفق می‌شوید او را با خود متحد می‌کنید؛ درحالی‌که چند لحظه پیش در مقابل هم قرار داشتید.

می‌توانید بجای مخالفت باهم همکاری کنید و راه‌حلی پیدا نمایید که به نفع هر دو طرف باشد و خواسته‌ها و منافع هر دو را در نظر بگیرد.




3- از واژه‌های منفی و اختلاف‌برانگیز استفاده نکنید.

کلمات قدرت اثرگذاری بالایی دارند. هنگام بحث کردن از کلماتی که آتش اختلاف را شعله ور می کنند استفاده نکنید.

از کلماتی مثل «ولی» و «شما اشتباه می‌کنید»، «اصلاً این‌طور فکر نمی‌کنم» و «نظر من مخالف این است» دوری‌کنید. از لغات و واژگان مثبت مثل: «میدانم منظور شما چیست»، «می‌فهمم»، «منظورم اینه که…»، «موقعیت شمارا درک می‌کنم و…» استفاده نمایید و بجای ایجاد اختلاف طرف را خلع سلاح کنید و بحث را به نقطه مشترک برسانید.

4- مثل فرد بی‌طرف صحبت کنید تا طرف مقابل خود را در جای شما قرار دهد و موضوع برایش روشن شود.

بهتر است مشکل را بازکنید. افرادی که به آن‌ها اعتماد دارید و چارچوب‌های شمارا درک می‌کنند می‌توانند نقش خوبی داشته باشند.

آن‌ها می‌توانند به شما کمک کنند و در هر شرایطی بگویند که موقعیت را به‌درستی کنترل و ارزیابی کرده‌اید و یا برعکس اوضاع را وخیم‌تر کرده‌اید.

می‌توانید خودتان رفتار و عکس‌العملتان را ارزیابی کنید و ببینید چگونه به نتیجه دلخواه برسید و در موقعیت‌های آتی چگونه می‌توانید موفق شوید تا بحث را به نفع هر دو طرف به پایان ببرید.


5- چیزی پیدا کنید که ذهن شمارا از بحث منحرف کند. از مشکل فاصله بگیرید.

برنامه تازه‌ای را شروع کنید. یک گردش بیرون شهر، یا سفر کوتاه یا تعطیلات آخر هفته برای خودتان ترتیب دهید. گاهی بهتر است ذهنتان را پاک‌سازی کنید و همه‌چیز را فراموش نمایید.

زمان به شما فرصت خواهد داد در مورد موقعیت خود تجدیدنظر کنید شاید حالتان که بهتر شد آن مشکل اذیت کننده را راحت‌تر حل کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *