9 مزیت مهم خودشناسی چیست؟

9 مزیت مهم خودشناسی

 

خودشناسی چه مزیت هایی دارد و چگونه بر کار و زندگی ما اثر می گذارد؟

خودشناسی اولین قدم در رشد شخصی است. مزایای خودشناسی چیست؟ چگونه می‌توانید بیشتر خودتان را بشناسید؟

شما نمی‌توانید مشکلی را که نمی‌دانید وجود دارد برطرف کنید. خودشناسی به شما امکان می‌دهد خود را با وضوح بیشتری ببینید. در نتیجه، می‌توانید از آن به عنوان نقطه شروع بسیاری از موفقیت‌ها و رشد شخصی خود استفاده کنید.


انواع خودشناسی

طبق علم روانشناسی دو نوع خودشناسی وجود دارد:

خودشناسی درونی

منظور از خودشناسی درونی اینست که چقدر از آنچه در درونمان می‌گذرد آگاه هستیم. خودآگاهی سطح آگاهی از افکار، احساسات و نحوه درک خودمان است.

همچنین خودشناسی بدین معنی است که چقدر نقاط قوت، ضعف، ارزش‌های اصلی، اولویت ها، اهداف و خواسته‌های خود را می‌شناسیم.

وقتی از خودآگاهی درونی بالایی برخوردار باشیم می‌فهمیم که چگونه بر محیط و اطرافیان تأثیر بگذاریم. خودشناسی درونی بالا باعث شادی و رضایت ما می‌شود. همچنین به مبارزه با اضطراب، استرس و افسردگی کمک می‌کند.

خودشناسی بیرونی

خودشناسی بیرونی با آگاهی از نوع نگرش دیگران در مورد ما ارتباط دارد.  بدین مفهوم که دیگران نقاط قوت، ضعف، ارزش، اهداف و آرزوهای ما را چگونه می‌بینند.

وقتی فردی از خودشناسی بیرونی بالایی برخوردار است، درک بهتری از دیدگاه‌های دیگران دارد و می‌تواند با آن‌ها همدلی کند.

خودشناسی بیرونی باعث بهبود روابط می‌شود و تاثیرگذاری افراد را در پست‌هایی مثل رهبری یک تیم افزایش می‌دهد.


چگونه خودشناسی منجر به جذب موفقیت می‌شود؟

خودشناسی بیرونی و درونی هر دو می‌تواند در محیط کار و زندگی برای شما مفید باشد. وقتی ارزش‌ها و علائق خود را بشناسید بهتر می‌توانید مهارت‌های خود را با آن‌ها هماهنگ کنید.

علاوه بر این خودشناسی مشاهده اشتباهات و خطاها و اصلاح آن‌ها را ممکن می‌سازد. همچنین می‌توانید از طریق همدلی روابط بهتری با افراد، سازمان‌ها و شرکت‌ها برقرار کنید.

وقتی شخصی فعالانه برای شناخت خود کار می‌کند و دانشش را در زندگی روزمره خود به کار می‌برد، یادگیری مستمر برایش عادت می‌شود.

کسی که خود را شناخته باشد می‌داند که معایب و کاستی‌هایی دارد و باری تقویت آن‌ها به کمک دیگران نیاز دارد. آن‌ها بدشان نمی‌آید که دیگران را راهنمایی کنند یا کمک کندد خودشان را بلند کنند.


9 مزیت مهم خودشناسی

از کجا بفهمیم به خودشناسی رسیده ایم؟

روش‌های زیادی وجود دارد که می‌توانید بفهمید خودتان را می‌شناسید یا نه.

برای مثال کسی که خود را بشناسد:

– می‌تواند یک قدم از احساسات و عواطف خود عقب‌تر برود و به جای واکنش احساسی پاسخگوی احساس خود باشد. این افراد می‌توانند به جای خشم سکوت کنند و آرام باشند.

– می‌توانند در مواجهه با دیگران گفتگوها و واکنش‌ها را خوب تجزیه و تحلیل کنند.

– تظاهر به دانستن همه چیز و داشتن تبحر در همه امور نمی‌کنند.

– به دنبال بازخورد صادقانه دیگران هستند و به جای گارد گرفتن در برابر انتقادهای دیگران تلاش می‌کنند خود را بهبود ببخشند.

– همواره ذهنیت رشد و پیشرفت دارند و می‌دانند که شکست بخشی از فرایند یادگیری مهارت‌های زندگی است.

– این افراد احساسات، اولویت‌ها و ارزش‌های اصلی خود را می‌شناسند و به ان‌ها وفادار هستند.

– درک بهتری از نقاط کور زندگی خود و بخش‌هایی که خود را به وضوح نمی‌بینید دارند.


تاثیر خودشناسی بر دیگران

میزان خودشناسی شما تأثیر زیادی بر دیگران دارد. شناخت خویشتن بر نحوه برخورد شما و احساس ارزشمندی آن‌ها تأثیر می‌گذارد. همچنین در مورد طرز فکر دیگران در مورد شما و پاسخ‌هایتان اثرگذار است.

وقتی خودتان را خوب بشناسید صادق و آگاه هستید اما چنان رفتار نمی‌کنید که انگار همه چیز را می‌دانید. نظرات دیگران را می‌شنوید و با همدلی پاسخ می‌دهید.

این مساله باعث افزایش احساس ارزشمندی و درک متقابل و بهبود عملکرد، افزایش صمیمیت و صداقت در افراد دیگر می‌شود.


۹ مزیت مهم خودشناسی

1- همدلی بیشتر با دیگران

همدلی بیشتر با دیگران از مهمترین مزایای خودشناسی است. وقتی مهارت همدلی بیشتری داشته باشید روابط بهتری نیز برقرار کنید. همه ما نیاز داریم به جای گوش دادن به دیگاه منطقی دیگران، درک شویم و احساسات ما تأیید شود.

2- مهارت خوب گوش دادن

گوش دادن فعال مهارتی است که این روزها کمیاب است. وقتی شروع می‌کنید خوب به دیگران گوش دهید تأثیر مثبتی در رابطه ایجاد می‌کند.

3- مهارت‌های تفکر انتقادی بهبود یافته

برای شروع خودشناسی صادقانه در مورد خود و اقدامات‌تان فکر کنید. کمی از خودتان فاصله بگیرید و خوب احساسات‌تان را تجزیه و تحلیل کنید. این تمرینی است که باعث می‌شود مهارت‌های تفکر انتقادی شما بهبود یابد.

4- تصمیم گیری بهتر

وقتی خود را می‌شناسید می‌دانید خواسته قلبی‌تان چیست. زمانی که در موقعیت سخت گیر می‌کنید توجه می‌کنید چه اولویت‌ها و ارزش‌هایی دارید.

بخاطر شناختی که از خود دارید به عواقب انتخاب‌های خود واقف هستید. می‌دانید که انتخاب اشتباه می‌تواند بر بخش‌های زندگی‌تان تاثیر منفی بگذارید. بنابراین تصمیمات بهتری می‌گیرید.

شناخت بهتر خویشتن باعث می‌شود با قاطعیت انتخاب کنید و تصمیمات درستی بگیرید. وقتی تصمیمات شما بهتر باشد زندگی شما نیز بهتر می‌شود.

 

9 مزیت مهم خودشناسی و تصمیم گیری

5- توانایی‌های رهبری بهتر

همه ما دوست داریم با کسی باشیم که بداند از کار و زندگی‌اش چه می‌خواهد و تصمیمات درستی بگیرد. فردی که به دیگران خوب گوش می‌دهد، آن‌ها را درک می‌کند و همدل و در عین حال انتقادپذیر است می‌تواند رهبر خوبی باشد.

از مزیت‌های خودشناسی توانایی رهبری و مدیریت گروهی است. مردم می‌خواهند از کسانی پیروی کنند که خودش و موقعیت موجود را بشناسد و رهبر مقتدری باشد.

6- کنترل احساسات وعواطف

کسی که مهارت خودشناسی داشته باشد احساسات و عواطف خود را می‌شناسد و می‌داند نباید لزوماً در برابر آن‌ها واکنش نشان دهد.

چنین فردی قبل از واکنش دادن خوب فکر می‌کند و به جای پاسخ‌های تند و خشم و عصبانیت سعی می‌کند احساساتش را کنترل کند و به حقیقت جور دیگر نگاه کند. این افراد در هنگام بروز مسائل و تنش‌ها زودتر می‌توانند راه حل‌های مناسب پیدا کنند.

7- افزایش خلاقیت

اگرچه ممکن است افزایش خلاقیت را به عنوان فواید خودشناسی در کار و زندگی تصور نکنید، اما می‌تواند چنین باشد. مسلماً در زندگی مشکلاتی پیش خواهد آمد که نیاز به راه حلهای خلاقانه دارد.

وقتی خودتان و استعدادها و توانایی‌هایتان را بشناسید می‌توانید یک سرگرمی خلاق را تمرین کنید، نتیجه‌ای با کیفیت ایجاد کنید و به حس رضایت بیشتری برسید.

۸- افزایش مهارت تغییر عادت‌ها

وقتی فردی خودش را بشناسد می‌داند چه می‌خواهد و چرا می‌خواهد. چنین فردی مسائل را خوب تجزیه و تحلیل می‌کند و می‌داند برای تغییر شرایط باید عادت‌هایش را نیز تغییر دهد.

وقتی یک دلیل اساسی برای تغییر داشته باشید ایجاد آن تغییر بسیار آسان‌تر است.

9- اعتماد به نفس بالاتر

از مهم‌ترین مزیت‌های خودشناسی اعتماد به نفس بالاتر است. شما خودتان را می‌شناسید و با نقاط قوت و ضعف خود کنار می‌آیید. شما خودتان را دست کم نمی‌گیرید.

کسی که خودش را بشناسد می‌داند که شکست‌ها فقط قدم‌های اولیه موفقیت هستند. با وجود شکست احاس بهتری دارد و تا میزان باورنکردنی پشتکار و اعتماد به نفس او افزایش پیدا می‌کند.


خلاصه

مزایای خودآگاهی بسیار است. به شما کمک می‌کند تا نسبت به دیگران همدلی بیشتری داشته باشید و شما را قادر می‌سازد شنونده بهتری باشید. این، به نوبه خود، به ایجاد روابط شما با دیگران کمک می‌کند. هنگامی که خودآگاهی را پرورش می‌دهید، به بازخورد دیگران نیاز دارید و نقاط قوت و ضعف خود را درک می‌کنید. تمام بازخوردها و بازتاب‌ها دید کلی بهتری، اعتماد به نفس بیشتر و عزت نفس بیشتری به شما می‌دهد و تفکر انتقادی و توانایی‌های خلاقیت شما را تقویت می‌کند. همچنین این امکان را برای شما فراهم می‌کند که به راحتی عادت‌های خود را تغییر دهید، تصمیمات بهتری بگیرید و خویشتن داری بیشتری داشته باشید. همه این موارد توانایی رهبری شما را بالا می‌برد و شما را به شخصی تبدیل می‌کند که دیگران می‌خواهند برای او کار کنند و از او پیروی کنند زیرا احساس ارزشمند بودن و قدردانی می‌کنند.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *