11 روش کاربردی افزایش عزت نفس

11 روش افزایش عزت نفس، مزایای عزت نفس بالا، تقویت عزت نفس، عزت نفس چیست، عزت نفس، افزایش عزت نفس، عزت نفس بالا

۱۱ روش کاربردی برای افزایش عزت نفس چیست؟  

داشتن عزت نفس بالا یکی از فاکتورهای مهم در موفقیت فردی و اجتماعی است. در این مقاله سعی دارم 11 روش کاربردی برای افزایش عزت نفس را مطرح کنم که برای تقویت عزت نفس خود و دانشجویانم تست کرده ام.


عزت نفس به معنی آن است چه فکری درباره خودتان می‌کنید. هیچ چیز مهمتر از این نیست که چه احساسی دارید و درباره خودتان چه فکر می‌کنید.

رابرت هند می گوید: “هر چه احساس بهتری نسبت به خود داشته باشید ، کمتر احساس نیاز به خودنمایی می کنید.” 

عزت نفس و نظر مثبت در مورد خود، اینکه که هستید، آنچه انجام می‌دهید و اساساً عشق به خود، از مواردیست که ما از آن غافلیم یا کمتر به آن توجه می‌کنیم.


⇐عزت نفس چیست و انواع آن کدام است؟


مزیت های داشتن عزت نفس بالا

اما چرا افزایش عزت نفس بالا بسیار مهم است؟ وقتی عزت نفس داشته باشید:

  • زندگی ساده‌تر و سبک‌تر می‌شود.

کسی که عزت نفس دارد زندگی برایش ساده و آسان است. دیگر از کاه کوه نمی‌سازید. خودتان را به خاطر اشتباهات گذشته یا نرسیدن به یک ایده آل به پایین نمی‌کشانید یا خود را زیر پا نمی‌گذارید.

  • ثبات درونی بیشتری خواهید داشت.

وقتی خودتان را دوست دارید و دست بالا بگیرید دیگر تلاشی برای جلب توجه دیگران نمی‌کنید. بنابراین کمتر محتاج آنها می‌شوید. زندگی درونی شما شبیه الاکلنگی نیست که با حرف مردم بالا یا پایین برود.

  • کمتر خود تخریبی می‌کنید.

عزت نفس که داشته باشید سر هر چیزی خودتان را تخریب یا سرزنش نمی کنید، تصمیم گیری برایتان راحت است و مهارت های اجتماعی رشد کرده ای دارید.

اغلب بدترین دشمن مردم خودشان هستند. با تقویت عزت نفس و حفظ آن خود را بیشتر لایق داشتن چیزهای خوب در زندگی می‌دانید.

بنابراین بیشتر و با انگیزه بیشتر به دنبال آن‌ها می‌روید. هنگامی که به خواسته‌هایتان می‌رسید کمتر به دلایل پوچ دچار شک و شبهه می‌شوید و خود را تخریب می‌نمایید.

  • در هر رابطه‌ای جذاب‌تر خواهید بود.

مادامی که عزت نفس داشته باشید در رابطه خود را جذاب و تاثیرگذار می دانید. به هیچ وجه در رابطه مسموم نمی مانید. ثبات بیشتری خواهید داشت و می‌توانید شرایط سخت را بهتر مدیریت کنید.

شما کمتر نیازمند و بیشتر یک بخشنده طبیعی خواهید بود. بودن در کنار شما ساده‌تر و تجربه‌ای بهتری خواهد بود. کمتر به خاطر چیزهای بی‌ارزش کارتان به مشاجره یا دعوا می‌کشد.

همه این موارد در ارتباط با یک دوست، همکار یا شریک‌تان باعث جذابیت آن رابطه می‌شود.

  • شادتر خواهید بود

فردی که عزت نفس دارد همواره شاد است و احساس خوبی نسبت به خودش و زندگی دارد.

من شخصا به تجربه دریافتم که هر چه عزت نفس من بالاتر می‌رود و احساس بهتری در مورد خودم دارم شادتر می‌شوم. به همین دلیل است که من در مورد عزت نفس می‌نویسم.

من برای عزت نفس خودم بسیار ارزش قائل هستم و سعی می‌کنم آن را هر روز ثابت نگه دارم. زیرا زندگی ام را بسیار شادتر می کند.


اما چگونه می‌توانیم عزت نفس خود را با روش‌های کاربردی تقویت کنیم؟

خوب، امروز می‌خواهم 11 مورد از قوی‌ترین روش های کاربردی و عاداتی که برای افزایش عزت نفس خود پیدا کرده‌ام به اشتراک بگذارم. حتی در روزهای سخت و لحظه‌های تلخ زندگی.

11 روش افزایش عزت نفس، مزایای عزت نفس بالا، تقویت عزت نفس، عزت نفس چیست، عزت نفس، افزایش عزت نفس، عزت نفس بالا

1. منتقد درونی خود را ساکت کنید.

یک جای خوب برای شروع تقویت عزت نفس یادگیری نحوه برخورد با صدای منتقد درونی خودتان است.

همه ما یک منتقد درونی داریم. منتقد درونی شما می‌تواند در انجام کارها و انتخاب‌هایتان تشویق کننده باشد. اما در عین حال این قابلیت را دارد که عزت نفس شما را پایین بیاورد.

این صدای درونی افکار منفی  و مخرب را در ذهن شما زمزمه می‌کند یا فریاد می‌زند. 

افکاری مانند: «تو تنبل و شلخته ای». «تو ضعیف و بی‌اراده ای». «تو تو کارت موفق نمیشی». «بالاخره اخراج میشی». «تو از دوستت/ همکارت/ عروس فلان فامیل/ دخترخاله‌ات بدتر یا زشت‌تر هستی».

لزومی ندارد این صداها را بشنوید و باور کنید! چرا باید باور کنید وقتی می‌توانید آن را خفه کنید؟

شما می‌توانید تصور کنید که این صداها از رادیو پخش می‌شود. کافیست صدایش را کم کنید و بگویید صبر کن، استپ! به کجا چنین شتابان! من همین جا پیاده می‌شم!

موج رادیو را تغییر دهید. نگرش‌تان را عوض کنید و این افکار مزاحم را با افکار بهتر و مثبت‌تر جایگزین کنید.

افکار خود را بر روی چیزی سازنده‌تر متمرکز کنید. مانند برنامه ریزی برای شام عاشقانه یا جلسه بعدی آموزش یوگا، یا یک ایده خلاقه برای افزایش درآمد، و یا ترتیب دادن یک سفر یک روزه .


2. از عادات انگیزشی سالم‌تری استفاده کنید.

وقتی منتقد درونی‌تان را خاموش می‌کنید و افکار مثبت را جایگزین می‌کنید انگیزه شما بیشتر می‌شود و عزت نفس‌تان بالا می‌رود.

 برای ایجاد عادت‌های انگیزشی سالم‌تر می‌توانید از روش زیر استفاده کنید:

  • مزیت های ساکت کردن منتقد درونی‌تان را یادداشت کنید.

وقتی موج رادیو را تغیر می‌دهید و نگرش‌تان را عوض می‌کنید چه احساسی دارید؟ مثلاً می‌گویید حالم بهتر است.  انرژی بیشتری برای فرزندان و دیگر افراد زندگی‌ام دارم. بهتر می‌توانم به اهدافم فکر کنم.

دلم می‌خواهد در کارم پیشرفت کنم و خیلی زود اولین اتومبیل زندگی‌مان را خریداری کنم. چقدر همسرم با این کار خوشحال می‌شود. با عشق زندگی‌ام به سفر چند روزه می‌رویم و لحظات عاشقانه‌ای را با هم تجربه خواهیم کرد.

همه اینها را یادداشت کنید و آن را روی میز کار یا یخچال آشپزخانه بچسباند که هر روز آن را ببینید. به همین راحتی می‌توانید احساس‌تان را تغییر دهید و افکارتان را کنترل کنید و عزت نفس بالایی داشته باشید.

اگر ذهن‌تان مقاومت بالایی نشان می‌دهد بیشتر برای ادامه این کار اصرار کنید. بالاخره تسلیم می‌شود و باورهایتان عوض می‌شود.

  • روی انجام کاری که واقعاً  واقعا دوست دارید، تمرکز کنید.

وقتی واقعاً دوست دارید کاری را انجام دهید، انگیزه انجام آن کار به طور خودکار ایجاد می‌شود. وقتی واقعاً چیزی را در زندگی می‌خواهید، عبور از هرگونه مقاومت درونی که احساس می‌کنید آسان‌تر می‌شود.

بنابراین اگر انگیزه خود را از دست دادید، از خود بپرسید: آیا من کاری را انجام می‌دهم که واقعاً می‌خواهم انجام دهم؟ اگر نه و در صورت امکان، دوباره تمرکز کنید و در عوض روی آن چیز بسیار مهم کار کنید.

روی یکی از این تکنیک‌ها تمرکز کنید. به مرور زمان به یک عادت تبدیل می‌شود و منتقد درونی شما خیلی کمتر ظاهر می‌شود.


قدردانی، قدرشناسی، شکرگزاری، قدر خودت را بدان، عزت نفس

3. هر روز ۲ دقیقه وقت برای قدردانی از خودتان اختصاص دهید.

این یک عادت بسیار ساده و سرگرم کننده است. اگر به مدت یک ماه هر روز و فقط دو دقیقه روی آن وقت بگذارید، می‌توانید تفاوت را احساس کنید.

برای این کاری یک نفس عمیق بکشید، آرام‌تر شوید و از خودتان بپرسید: ۳ موردی که می‌توانم به خاطرش از خودم تشکر کنم چیست؟

برای مثال من هر روز به تعداد زیادی از مردم از طریق آنچه می‌نویسم کمک می‌کنم.

مهربان و خنده رو هستم و سعی می‌کنم به دیگران انرژی مثبت بدهم.

هر روز به گربه‌ها غذا می‌دهم و مراقب آن‌ها هستم.

این چیزها لزوما نباید چیزهای بزرگی باشند. شاید فقط چند دقیقه به کسی که امروز به آن احتیاج داشت گوش دادید. یا بعد از بیدار شدن یک ساعت به پیاده روی رفتید. خریدی برای مادرتان انجام دادید. یا به خواهر کوچک‌تان گفتید که می‌دانید او موفق می‌شود.

 به خاطر همین چیزهای ساده از خودتان قدردانی کنید.

مرسی که به خواهرت قوت قلب دادی. مرسی که مراقب سلامتی‌ات هستی. مرسی که انقدر مهربانی.

گاهی ما آنقدر به ضعف‌ها و کاستی‌هایمان توجه می‌کنیم که یادمان می‌رود خوبی‌های زیادی هم داریم.

همین ۲ دقیقه قدردانی از خودتان می‌تواند عزت نفس شما را به شدت بالا ببرد. با قدردانی از خودتان می‌توانید رفتارهای منفی‌تان را تغییر دهید و دوباره قدرتمند و سرشار از انرژی مثبت و عزت نفس بالا شوید.


۴. کار درست را انجام دهید.

وقتی کاری را انجام می‌دهید که عمیقا فکر می‌کنید کار درستی است، عزت نفس خود را بالا می‌برید و تقویت می‌کنید.

این  کار ممکن است چیز کوچکی باشد مانند بلند شدن از روی مبل و رفتن به باشگاه ورزشی. می‌تواند تلاش به جای درک موقعیت به جای قضاوت سرسری باشد. یا اینکه دیگر نگران نباشید یا برای خود متاسف نباشید و یا اینکه بر فرصت‌ها و قدردانی از آنچه واقعاً دارید تمرکز کنید.

انجام آن یا حتی اینکه بدانیم چه کاری درست است چندان هم ساده نیست. اما تمرکز بر روی آن و انجام آن به بهترین نحو می‌تواند تفاوت بزرگی را هم در نتایج بدست آمده و هم در نحوه تفکر شما در مورد خودتان ایجاد کند.

سعی کنید چند اقدام اولیه مثل خوردن صبحانه سالم و ورزش کردن را در اوایل روز انجام دهید. ای کار حال شما را در بقیه روز بهتر می‌کند.


5. دست از کمال گرایی بردارید.

کمال گرایی از عادات فکری مخرب در زندگی روزمره است. میل به کمال گرایی باعث می‌شود عزت نفس تان کمتر شود، شما عملا فلج شوید و دست به کاری نزنید.

بخاطر رعایت کردن بعضی استانداردهایی که برای خود دارید کارها را به زمانی دیگر موکول می‌کنید و به نتیجه دلخواه خود نمی‌رسید. کمال گرایی باعث می‌شود عزت نفس‌تان پایین بیاید.

یا اینکه کاری را انجام می‌دهید اما هرگز از انجام آن و عملکرد خود راضی نیستید. بنابراین نظر و احساسات شما نسبت به خودتان روز به روز بدتر می‌شود، عزت نفس‌تان پایین می‌آید و انگیزه‌تان برای اقدام کاهش می‌یابد.

برای غلبه بر کمال گرایی دنبال چیزی باشید که فقط به اندازه کافی خوب باشد.

کمال گرایی به شما و افراد زندگی‌تان آسیب می‌رساند. هنگامی که شما به دنبال کمال هستید، معمولاً پروژه یا کار هرگز به پایان نمی‌رسد.

نگذارید کمال گرایی بهانه‌ای برای سستی و اهمال کاری باشد. همین که همه چیز به اندازه کافی خوب باشد کافیست.


6. با اشتباهات و شکست‌ها به شیوه‌ای مثبت‌تر برخورد کنید.

بدیهی است که اگر از محدوده امن خود خارج شوید و برای رسیدن به هدفی تلاش کنید ممکن است در این راه دچار لغزش و سقوط شوید. همه افراد در هر سنی ممکن است خطا کنند.

وقتی دچار اشتباه می‌شوید به جای سرزنش خودتان این روش‌ها را امتحان کنید:

  • بهترین دوست خود باشید.

از خود بپرسید اگر دوستم/ والدینم اینجا بودند الان چطور به من کمک می‌کردند؟ سپس کارهایی را انجام دهید و مانند آن‌ها با خودتان صحبت کنید.

این کار شما را از افتادن در گودال ناامیدی باز می‌دارد و به شما کمک می‌کند تا بعد از از بین رفتن درد اولیه یک اشتباه یا شکست، مصمم‌تر باشید.

  • جنبه‌های مثبت را پیدا کنید.

راه دیگر برای سازندگی بیشتر در چنین شرایطی خوش بینی و تمرکز بر فرصت هاست. بنابراین از خود بپرسید: چه چیزی می‌توانم از این موقعیت یاد بگیرم؟ در این شرایط چه فرصتی پنهانی هست که می‌توانم پیدا کنم؟

این کار به شما کمک می‌کند تا دیدگاه خود را تغییر دهید و دیگر در مسیرتان به چنین موانعی برخورد نکنید.


مهربانی، محبت به دیگران، مهربانی با دیگران

7. با دیگران مهربان‌تر باشید.

وقتی نسبت به دیگران مهربان‌تر هستید عزت نفس خودتان هم تقویت می‌یابد. تمایل دارید با خودتان هم مهربان‌تر رفتار کنید و به خودتان هم فکر کنید.

نحوه برخورد شما با دیگران مشخص می‌کند آن‌ها در دراز مدت با شما چگونه رفتار می‌کنند. بنابراین در زندگی روزمره روی مهربانی تمرکز کنید.

برای مثال می‌توانید: فقط آنجا باشید و همانطور که به کسی اجازه می‌دهید هوا بکشد گوش دهید.

در را برای شخص بعدی نگه دارید. هنگام رانندگی اجازه دهید شخصی وارد خط شما شود.

هنگامی که یک دوست یا یکی از اعضای خانواده خود را بلاتکلیف یا بی‌انگیزه می‌یابید او را تشویق کنید.

چند دقیقه وقت بگذارید و برای بردن سبد های خرید و کالسکه بچه به آن طرف خیابان به یک عابر کمک کنید.

آنچه را که در شرایط سخت به شما کمک کرده است در رسانه‌های اجتماعی، یا وبلاگ خود به اشتراک بگذارید.


8. چیز جدیدی را امتحان کنید.

وقتی چیز جدیدی را امتحان می‌کنید، خودتان را به چالش می‌کشید و از محدوده امن خود خارج می‌شوید. پس نظر شما نسبت به خودتان و عزت نفس شما بالا می‌رود.

شاید نتیجه کارتان عالی نباشد اما حداقل به جای دست روی دست گذاشتن کاری کرده اید. این چیزی که باید در مورد خودتان ار آن قدردانی کنید. این چیزی است می‌تواند در زنده ماندن شما و هنگام خروج از تنگنا کمک‌تان کند.

سعی کنید مدام از دایره امن خود خارج شوید. انتظار چیزی نداشته باشید، فقط به خودتان بگویید که آن را امتحان خواهید کرد.

بعداً می‌توانید همان کار را چند بار دیگر انجام دهید و عملکرد خود را بهبود بخشید.

اگر احساس می‌کنید خیلی ترسناک یا ناراحت کننده است، خود را مورد سرزنش و ضرب و شتم قرار ندهید. در عوض با ملایمت به حرکت خود ادامه دهید. حداقل یک قدم کوچک به جلو بردارید.


مقایسه، مقایسه خود با دیگران، تخریب عزت نفس، عزت نفس پایین

9. در دام مقایسه نیفتید.

یکی از عادت‌های مخرب عزت نفس اینست که خودتان، زندگی و آنچه دارید را با زندگی دیگران و داشته آن‌ها مقایسه می‌کنید.

باید بدانید شما هرگز نمی‌توانید برنده شوید. چون همیشه در جهان کسی هست که چیزی بیشتر یا بهتر از شما دارد. همیشه افرادی جلوتر از شما هستند. بنابراین آن عادت را با چیزی بهتر جایگزین کنید.

در عوض، ببینید چقدر پیش رفته اید. چقدر از دیروزتان بهتر هستید.

خودتان را با دیروز خودتان مقایسه کنید. روی خود تمرکز کنید.

فکر کنید چگونه می‌توانید نتایج خود را بهبود ببخشید. این کار هم به شما انگیزه می‌دهد و هم عزت نفس شما را بالا می‌برد.


10. زمان بیشتری را با افراد حمایتگر (و زمان کمتری را با افراد ویرانگر) بگذرانید.

هر چند بر مهربانی با دیگران (و خودتان) و جایگزینی عادت کمال گرایی تمرکز کنید، حفظ عزت نفس بالا برای شما دشوار خواهد بود.

اگر هر روز یا هرهفته تحت تاثیر کوچکترین چیزی حالتان بد شود عزت نفس شما دچار خدشه خواهد شد.

مراقب ورودی‌های ذهن‌تان باشید. از افراد کمال گرای عصبی، نامهربان و بی‌تفاوت به اهداف و رویاهایتان دوری کنید.

با افراد مثبت اندیش که استانداردها و طرز تفکر انسانی بیشتری نسبت به مسائل دارند زمان بیشتری بگذرانید.

مراقب چیزهایی که می‌خوانید، آهنگ‌هایی که گوش می‌کنید و تصاویری که تماشا می‌کنید باشید.

از هرچیزی مثل فضای مجازی، شرکت در بحث ها، خواندن مجله یا حتی تماشای برنامه تلویزیونی که باعث می‌شود احساس بدی نسبت به خودتان داشته باشید برحذر باشید.

برای انتخاب کتابها، صفحات اینستاگرام، وبلاگ‌ها، وب سایت‌ها و گوش دادن به پادکست‌ها زمان بگذارید. چیزی را دنبال کنید که به شما کمک می‌کند و به شما احساس خوبی می‌دهد.


11. دلایل عزت نفس بالا را به خاطر بسپارید.

یک راه ساده برای ثابت قدم ماندن در انجام هر کاری اینست که مهمترین دلایلی را که انجام می‌دهید به خاطر بسپارید.

اگر می‌خواهید همیشه شاد، پر انگیزه، و پرقدرت باشید و زندگی ساده و سالمی داشته باشید نکاتی که در این مقاله ذکر شد انجام دهید.

انجام این کار ساده و توجه به این دلایل قدرتمند برای افزایش عزت نفس من معجزه کرده است. امیدوارم بتواند همین کار را برای شما انجام دهد.


 

دانلود پادکست مفهوم عزت نفس سعید پورندی


 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پشتیبانی و دریافت تخفیف
×
سلام، بفرمایید
هر سوالی داری از من بپرس.

پیام خود را بگذارید. اولین فرصت پاسخگوی شما هستیم.