۱۱ راهکار دوری از اهمیت دادن بیش ازحد به نظرات دیگران که باید یاد بگیرید
همه ما دوست داریم دیگران ما را دوست داشته باشند. جلب محبت و نظر دیگران باعث افزایش اعتماد به نفس ما میشود. این گرایش میتواند در بعضی موارد به یک عادت افراطی تبدیل شود. اهمیت بیش از اندازه دادن به نظرات دیگران و تایید آنها ممکن است باعث رنج و عذاب ما شود.
توجه زیادی به نظرات دیگران و نگرانیهای بیمورد در مورد عکس العمل و واکنش آنها میتواند ما را آسیبپذیر و زندگی را به کاممان تلخ کند.
در یک آخر هفته بهاری تصمیم میگیرید با خانواده یا دوستان به تعطیلات دو روزه بروید. پس در مورد جزئیات با افرد خانواده و یا دوستانتان صحبت میکنید.
بقیه افراد در این خصوص که کجا برویم، چند روز برویم، در هتل بمانیم یا چادر برداریم نظر میدهند. اما شما هیچ نظری نمیدهید.
شما فکر میکنید نظر دیگران اهمیت بیشتری دارد. راحتی و خوشحالی آنها مهمتر است. اگر نظرتان را بگویید ممکن است توسط بقیه مسخره شوید. پس سکوت میکنید و فقط یک شنونده میمانید.
درنهایت موقع بازگشت از سفر احساس بدی دارید. چون شما دوست داشتید کنار ساحل پیاده روی کنید، در یک برنامه مدیتیشن شرکت کنید و برای نهار یک غذای محلی جدید را امتحان کنید.
این احساس بد ناشی از اهمیت زیادی داد به نظرات دیگران است که میتواند ناشی از ترس، کمرویی، خجالت، عدم عزت نفس و اعتماد به نفس پایین باشد.
⇐ این پادکست را هم گوش کنید: مفهوم عزت نفس چیست؟
وقتی شما نظری ندارید و به هر دلیلی نسبت به موضوع علاقهای ندارید و یا کاملا با آن مخالف هستید، ترس همه وجودتان را میگیرد. تپش قلبتان بالا میرود. در این حالت به واکنش دیگران فکر میکنید. در ذهن خود تصویری از واکنش دیگران میسازید، و مدام خودخوری میکنید.
شاید هم میخواهید کاری را شروع کنید. زمان میگذارید؛ آموزش میبینید، ایده پیدا میکنید و کارتان را شروع میکنید. اما بلافاصله با سیلی از انتقادات، سرزنش و انرژی منفی دیگران روبرو میشوید.
این حجم از مخالفت ممکن است باعث ترس از شکست، نومیدی و یاس در شما شود و پای اراده شما را برای ادامه دادن و ارائه کار بهتر سست کند.
باید بدانید آنچه ترسناک است نظر دیگران و موافقت یا مخالفت آنها نیست. بلکه موضوع ترسناک تصورات ذهنی منفی است که در ذهنتان ایجاد میشود و مانع حرکت و اقدام شما میشود.
در این مقاله سعی داریم با بیان ۱۱ راهکار مهم برای دوری از اهمیت زیادی دادن به نظرات دیگران به حل این مساله کمک کنیم.
۱- شما هم در این زندگی سهمی دارید پس حق انتخاب دارید.
شما عضوی از این خانواده، تیم کاری و یا گروه دوستان هستید و به نوبه خود میتوانید به خواستههایتان برسید. شما یک انسان آزادی هستید که حق دارید نظرات و سلایق خودتان را داشته باشید.
تفکرات و خواستههای هر کسی برای خودش مهم است و شما هم حق دارید به دنبال اهداف، امیال و خواستههایتان باشید.
۲- اهداف و خواستههایتان را در اولویت قرار دهید.
وقتی در انتخابهای خود به نظرات دیگران زیادی اهمیت میدهید خواستهها و اهدافتان را قربانی میکنید. توجه به نظرات دیگران و تایید یاعدم تایید دیگران سد بزرگی در برابر اهداف و رویاهای شماست.
اگر دائما مترصد نظرات دیگران باشید هرگز نمیتوانید زندگیتان را همانطور که میخواهید بسازید. قرار نیست برای رسیدن به اهداف و خواستههایتان همرنگ جماعت شوید.
قرار نیست همه دنیا هم شما را در رسیدن به اهدافتان همراهی کنند. دستاورد نهایی به اسم شما رقم خواهد خورد نه دیگران.
۳- ممکن است چیزی به نفع بقیه باشد ولی به خیر و صلاح شما، موقعیت و کارتان نباشد.
شما باید خودتان و شرایطتان را به خوبی بسنجید و ببینید چه چیزهایی برایتان اهمیت بیشتری دارد. ممکن است در این برهه زمانی و یا موقعیت موجود دیگران چیزی را بخواهند که کاملا به ضرر شما باشد.
پس همیشه شرایط خودتان را ارزیابی کنید و بخاطر تایید یا رضایت دیگران از مسیر منحرف نشوید. این زندگی شماست و تنها خودتان حق تایید و یا رد انتخابهایتان را دارید.
۴- بدترین اتفاق ممکن را در نظر بگیرید.
گیریم که دیگران با شما مخالفت کنند شما را مسخره کنند و یا به شما بخندند. هیچکدام از این موارد دلیل موجهی برای پذیرش بیچون و چرای نظر دیگران وعدم اقدام به کار نیست.
مهمترین کار اینست که شما همه تلاشتان را بکنید تا ایده و نظر خود را بیان کنید و یا آن را به مرحله اجرا دربیاورید. حداقل میدانید که کار درست را انجام دادهاید و آن را به پایان رسانده اید.
۵- مسئولیتپذیر باشید.
هیچ کس جز خود شما مسئول زندگی شما نیست. اگر کسی میتواند زندگی و تصمیمهای شما را تحت تاثیر قرار دهد این شما هستید که به او چنین اجازهای میدهید. پس خودتان تصمیم بگیرید.
مسئولیت تصمیمهای خود را قبول کنید و اگر هم شکست خوردید، بهجای سرزنش دیگران و مقصر دانستن آنها، از شکست خود درس بگیرید.
۶- هر چیزی را به خودتان نگیرید.
نظرات مخالف دیگران به هیچ وجه به معنی مخالفت با شخص شما نیست. یاد بگیرید با نگرش مثبت به نظرات دیگران، چه موافق و چه مخالف گوش کنید.
گاهی ما هدف مشترک و خواستههای یکسان داریم ولی روش بیان انها متفاوت هست. پس با رویی گشاده و بدون رنجش نظرات موافق و مخالف را یشنوید.
۷- از انتقاد نترسید.
بعضی افراد عادت دارند فقط انتقاد کنند و از این کار لذت میبرند. دلیل این عمل میتواند حسادت، عقدههای درونی و ناکامی و شکستهای قبلیشان باشد.
مخالفت وعدم تایید دیگران به این معنی نیست که باید حرف آنها را بپذیرید. بشنوید. پیام را دریافت کنید و از آن به سود خود و برای بهبود کارتان استفاده کنید.
از انتقادهای سازنده با آغوش باز به استقبال پیشنهادات و انتقادهای سازنده بروید. آماده پذیرش نظرات دیگران باشید. نظر مخالف کسی لزوما به معنی دشمنی و مخالفت با شخص شما نیست.
۸- هنگام بیان ایده و نظرتان با اطمینان و آرامش صحبت کنید.
شما فرصت این را دارید که نظرتان را بگویید و یا ایدهتان را شروع کنید. وقتی بدانید هر نظر و ایدهای میتواند موافقین یا مخالفین خود را داشته باشد آمادگی بیشتری پیدا میکنید. این آمادگی به شما احساس آرامش بیشتری میدهد و میتوانید با اطمینان پا پیش بگذارید.
۹- جسور و شجاع باشید.
وقتی مصمم میشوید حرفی بگویید و یا دست به کاری بزنید نباید ترس به دلتان راه بدهید. یاد بگیرید جسور و شجاع باشید. عکس العمل دیگران هر چه باشد فقط نشان دهنده نوع نگاه و نگرش آن هاست. مخالفت دیگران دلیلی بر تسلیم شدن شما نیست. پس شجاعت را تمرین کنید.
۱۰- شمرده شمرده صحبت کنید.
هنگام بیان نقطه نظراتتان اندکی مکث کنید و به خودتان زمان فکر کردن بدهید. نفس عمیقی بکشید. شمرده شمرده صحبت کنید. از کلمات و واژگان مناسب برای بیان نظرتان استفاده کنید.
در دفعات اول ممکن است دچار لکنت زبان شوید (به تته پته بیفتید)، دستهایتان بلرزد، عرق کنید و یا اصلا نتوانید چشم در چشم طرف مقابل حرفتان را بگویید. اما ناامید نشوید.
تکرار مادر مهارت هاست. آنقدر باید در موقعیتهای مختلف نظرتان را بگویید تا به مهارت برسید. مهارت و توانمندی خودبخود اعتماد به نفس شما را بالا میبرد.
۱۱- اعتماد به نفس بالایی داشته باتشید.
خوشحالی خود را مشروط بر رضایت دیگران نکنید. خشنودی دیگران تا زمانی اهمیت دارد که به خواست و رضایت خودمان هم توجه کنیم. ممکن است ترس این را داشته باشید که نظر شما باعث رنجش کسی شود، او را از شما دور کند و تنها بمانید.
ارزش شما مبتی بر رضایت دیگران نیست. برای خودتان زمان بگذارید و فکر کنید ببینید خواسته شما چیست و واقعا خودتان چه چیزی را دوست دارید. از روشهای افزایش اعتماد به نفس استفاده کنید و در این خصوص آموزش ببینید.
وقتی مصمم می شوید حرفی بگویید و یا دست به کاری بزنید نباید ترس به دلتان راه بدهید. یاد بگیرید جسور و شجاع باشید.
عکس العمل دیگران هر چه باشد فقط نشان دهنده نوع نگاه و نگرش آن هاست. مخالفت دیگران دلیلی بر تسلیم شدن شما نیست. پس شجاعت را تمرین کنید.
⇐ این پادکست را هم گوش کنید: 2 راز اصلی اعتماد به نفس بالا
نتیجه گیری:
به یاد داشته باشید نظر دیگران هر چه که باشد فقط در آن لحظه میتواند اهمیت پیدا کند. افراد دیگر آن قدرها هم به ما و منافعمان فکر نمیکنند. آنها دنیا را از پشت شیشه باورها و اعتقادات خود تماشا میکنند.
پس به جای توجه به نظرات دیگران به تایید یاعدم تایید دیگران ببینید خودتان چه چیزی را دوست دارید. نسبت به خواستههایتان حس خوبی داشته باشید. عزت نفس داشته باشید. در نهایت هرچه بکارید همان را درو میکنید.