از فاکتورهای حیاتی برای دستیابی به موفقیت در بخش های مختلف زندگی داشتن اعتماد به نفس است.
موفقیت مانند گاوصندوقی است که رمز آن اعتماد به نفس بالاست. برای بازکردن قفل این گاوصندوق باید بدانید چه اعدادی را در کجا قرار دهید.
اعتماد به نفس چیست؟
قبل از از اینکه علائم و نشانه های اعتماد به نفس پایین را یاد بگیریم باید ببینیم تعریف درست اعتماد به نفس چیست.
اعتماد به نفس به معنی داشتن آرامش و اطمینان نسبت به خودمان، توانایی ها و مهارت هایمان است.
اطمینان به توانایی ها و قابلیت ها ناشی از تجربه های ما در زندگی است که به ما حس خودباوری و اعتماد به نفس یا عدم خودباوری می دهد.
در این مقاله 12 علت و نشانه های بارزی را بررسی می کنیم که ثابت می کنند افراد از اعتماد به نفس پایینی برخوردار هستند.
علائم کمبود اعتماد به نفس
افرادی که اعتماد به نفس ندارند و یا اعتماد به نفس آنها پایین است ویژگی های مشترکی دارند که باعث میشوند به این حال و روز بیفتند. برخی از این علائم نداشتن اعتماد به نفس عبارتند از:
1- تعلل در کارها و عدم تصمیم گیری
این افراد همان اقا یا خانم از شنبه هستند که هر کاری می خواهند انجام دهند می گویند انشالله از شنبه! انشالله از ماه بعد.
برای مثال قرار است رژیم بگیرند می گویند انشالله از شنبه؛ می خواهند به کلاس زبان بروند می گویند انشاالله از شنبه؛ قرار است مهارتی را یاد بگیرند و باز می گویند انشاالله از شنبه!
و همینطور شنبه ها پشت سرهم می آیند و می روند و این افراد هنوز منتظر شنبه بعدی هستند. نه وزن کم می کنند نه زبان یاد می گیرند و نه در کاری به تخصص و مهارت می رسند. و به همین دلیل اعتماد به نفس پایینی دارند.
2- احساس عصبانیت از خود و سرزنش کردن خود
کسانی که اعتماد به نفس پایینی دارند دائم از دست خودشان عصبانی هستد. این افراد دائما به خاطر نداشتن اعتماد به نفس در رنج و عذاب هستند و نمی توانند حرف شان را بزنند و از شرایط موجود متنفر هستند.
به خاطر هر اتفاق کوچک و بزرگ خودشان را سرزنش می کنند. خودشان را مقصر همه مشکلات و مسائل می دانند. مدام عذرخواهی می کنند حتی اگر واقعا هیچ تقصیری نداشته نباشند.
3- احساس حقارت و خود کم بینی
حس حقارت از همان کودکی بهعنوان یک حس کاملاً طبیعی در انسان تلقی میشود. دلایل محیطی چون نوع تربیت والدین و تأثیر جامعه و معلمین حس حقارت، کمرویی و خود کم بینی را بیشتر می کند. اعتماد به نفس شما را بالا می برد و مانع موفقیت و پیشرفت شما می شود.
کسی که حس مبهم حقیر بودن دارد دیگران را برتر و بهتر از خود میداند، حس ضعف، ناتوانی، ناچیزی و بیارزشی میکند. خودش و موفقیت هایش را دست کم می گیرد. تلاش ها و زحمات خود را فراموش می کند و دستاوردهایش را فقط یک شانس می داند.
4- علاقه به اتکا به دیگران
افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند تمایل دارند زیر چتر حمایت دیگران باشند. این افراد دوست دارند در انجام هر کاری به دیگران تکیه کنند و همیشه باید کسی باشد که به آن ها بگوید: تو میتونی شروع کن!
اینگونه افراد به شدت احساس می کنند به حضور دیگران نیازمندند و بدون وجود دیگران نمی توانند هیچ کاری انجام دهند. در بعضی موارد آن ها می گویند من می توانم این کار را انجام دهم ولی حتما باید یک نفر باشد.
5- درگیر یک بازی دوگانه بودن
بعضی از افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند درگیر یک بازی دوگانه هستند. از طرفی ترس از اجتماع دارند و از حضور در جمع بیزار هستند و از طرفی دیگر همیشه به سمت اجتماع برمی گردند.
آن ها نیاز شدیدی به محبت کردن و محبت دیدن دارند. از یک طرف جامعه را پس می زنند و از طرف دیگر به خاطر نیازهایشان به آغوش جامعه باز می گردند.
6- ناتوانی در بیان احساسات و عواطف
کسانی که اعتماد به نفس پایینی دارند در بیان احساسات عمیق شان عاجز هستند. آنها نمی توانند احساسات و عواطف شان را به افراد دیگر انتقال بدهند.
این افراد دائما احساس سرخوردگی می کنند که چرا نمی توانم احساس خودم را به کسی ابراز کنم. به همین دلیل است که این افراد همیشه در زندگی شان تنها هستند و نمی توانند دوستان زیادی داشته باشند.
7- آسیب پذیری بالا
افرادی که دچار اعتماد به نفس پایین هستند به شدت آسیب پذیر هستند. اگر این افراد تصادف کنند و یا در انجام کاری شکست بخورند احساس می کنند به ته خط رسیده اند.
در صورتی که اینگونه افراد در مصاحبه استخدامی رد شوند یا دچار شکست عشقی شوند به این نتیجه قطعی می رسند که دنیا به آخر رسیده است.
چون این افراد به شدت آسیب پذیر هستند با هر اتفاق کوچکی دچار احساس یاس و ناامیدی می شوند و زندگی را برای خودشان تبدیل به جهنم می کنند.
8- منتظر تایید دیگران هستند
از دیگر علائم اعتماد به نفس پایین در افراد این است که دائما در زندگی به دنبال تایید دیگران هستند. این افراد اهمیت زیادی به نظرات دیگران می دهند و هر تصمیم، هدف، رویا و ایده ای داشته باشند به دنبال این هستند که بفهمند آیا دیگران آن را تایید می کنند یا با آن مخالف هستند.
9- دائما در حال تفکر منفی هستند
افرادی که اعتماد به نفس بالایی ندارند مدام در حال تفکر منفی هستند. هر اتفاق کوچکی می افتد بدترین وضعیت را در نظر می گیرند و همیشه احساس بدی دارند.
10- تمایل به بزرگ نمایی اتفاقات
همیشه مراقب جزئیات بی اهمیت هستند. نگران برخوردهای دیگران هستند. دائما رفتارهای دیگران را تحلیل می کنند.
این افراد بعد از هر دورهمی یا مهمانی احساس بدی دارند و به دنبال تجزیه و تحلیل رفتار و حرف های دیگران هستند. بعد از هر موضوع کوچکی آن را موشکافی می کنند و از آن مشکل بزرگی می سازند.
آن ها با عقب نشینی و رفتن به غار تنهایی شان از خودشان محافظت می کنند و در خلوت به تخیلات خود بیشتر دامن می زنند. این کار باعث رنجش و آزار خودشان می شود و آنها را از اجتماع دورتر می کند.
11- ترس از انجام کارها
از دیگر اثرات مخرب نداشتن اعتماد به نفس ترس از انجام کارهاست. این افراد به خاطر ترس از شکست خوردن، مورد تمسخر قرار گرفتن یا سرزنش دیگران هرگز کاری را شروع نمی کنند و یا اگر هم شروع کنند نمی توانند آن را به پایان برسانند.
12- نداشتن ثبات عقیده
از دیگر علائم اعتماد به نفس پایین در افراد نداشتن ثبات نظر و میل به تغییر موضع است. این افراد تحت تاثیر عوامل مختلف مدام نظرشان عوض می شوند.
در حقیقت این افراد جسارت و شجاعت بیان صریح عقاید خود و دفاع از ان را دارند. برای همین مدام دچار تردید می شوند و یا به خاطر راضی کرن دیگران تغییر عقیده می دهند.
موقع بیان نظرات و عقایدشان دچار ترس و لرز می شوند، به تته پته می افتند و نمی توانند آرام و شمرده سخن بگویند.
این گونه افراد به ظاهر دمدمی مزاج هستند و از این شاخه به آن شاخه می پرند و نمی توانند با صراحت نظر خود را بیان کنند.
در این مقاله تنها 12 نشانه و علت بارز اعتماد به نفس پایین را بررسی کردیم. با شناخت بهتر این نشانه ها میتوانید به درک و خودشناسی بهتری برسید.
این امر باعث می شود به رفتارهای خود بیشتر دقت کنید و برای تقویت اعتماد به نفس تان قدم های محکمی بردارید.
برای رسیدن به اعتماد به نفس بالا باید این علامت ها را به دقت شناسایی و آن ها را برطرف کنیم تا بتوانیم با اعتماد به نفس بالا در مسیر اهداف، رویاها و آرزوهایمان قدم برداریم.
• دریافت رایگان پادکست اعتماد به نفس و حس ارزشمندی
• ثبت نام دوره اعتماد به نفس، عزت نفس و فن بیان
اشتراک ها: 25 روش ساده افزایش اعتماد به نفس - دهکده جهانی موفقیت ایرانیان
سلام جناب پراندی من همه نشانه های اعتمادبه نفس پایین رادارم واین رامنشا همهمشکلاتم می دانم.
سلام دوست خوبم حتما روی تقویت اعتماد به نفس تون کار کنید و از آموزش های دوره جامع اعتماد به نفس و فن بیان استفاده کنید. برای اطلاعات بیشتر با شماره 09170027686 در تماس باشید.
با سپاس
همسر من چنین مشکلاتی داره مدام در لاک خود فرو میره و از اجتماع گریزان و گاها بر میگرده به جامعه و سعی میکنه تقصیر ات رو به گردن دیگران بیاندازد تلویزیون رو مدام در طول ساعاتی که همه خوابند روشن نگه می داره با صدای بسته من از زندگی با او بشدت پشیمان و رنجیده خاطر از عهده حل مشکلاتش بدلیل ترس از سرزنش دیگران بر نمیاد زندگی کم و حقیر ناچیز خودش رو خیلی دوست داره از مشورت کردن و لیدر شیپ بودن با من گریزان بوده و هست من دیگه واقعا اونو نمیخوام و پشیمانم پشیمان
با سلام
کاربر گرامی همسرتون می تونند از آموزش های رایگان و دوره جامع اعتماد به نفس و فن بیان دهکده جهانی موفقیت استفاده کنند.
اما شما هم باید رو خودتون و جذب خواسته هاتون کار کنید. آموزش های دوره 7 راز قانون جذب را از دست ندید.
با سپاس